Gázkazán kell télire

Tetszett? Oszd meg másokkal is.Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Ha valaki azt mondja, hogy lassan beköszönt a tél, akkor tudjuk, hogy vele együtt már jön a fűtésszezon. Ilyenkor az ember elgondolkodik, hogy a néhány éve vásárolt és gondosan beüzemelt gázkazán milyen jól is teljesített az elmúlt években, hiszen a gázkazán eddig még mindig meleget csinált. Ez a gázkazán természetesen most is működni fog, és bekapcsolásával nem is kell megvárni a mínuszokat, hiszen a gázkazán újbóli bekapcsolását és folyamatos üzemét megelőzően érdemes mindig egy gázkazán elindítási próbával egy próbafűtést elvégezni. Persze csak akkor beszélhetünk ilyenkor a gázkazán újbóli bekapcsolásáról, ha egyébként ez a gázkazán nem folyamatosan üzemelt az év során, vagy éppen nem ez a gázkazán volt az, ami napról-napra, nyáron is a melegvíz ellátásért volt a felelős gázkazán. Ha gond van a gázkazánnal, akkor a ventil épületgépészet – gázkazán áruház a megoldás.

Gázkazán és meleg víz

Gázkazán és meleg víz

Tudjuk, hogy egy gázkazán az elégetett éghető gázból nyert hővel fűti fel a keringetett víz mennyiséget, melyet némi szivattyús nyomástámogatással együtt már az említett gázkazán képes eljuttatni a fűtésrendszer legtávolabbi vezetékeibe is, hogy a meleget adjon a ház, vagy a helyiség legtávolabbi pontjain is. Ezek mellett azt is tudjuk, hogy a gázkazán nem csak kizárólag fűtési célokat szolgál, hanem aktívan részt vehet a használati melegvíz ellátásban is. Itt a gázkazán feladata a fűtéshez szükséges hőmérséklet előállítása mellett a használati melegvíz előállítása is, ami magában foglalja a víz felmelegítését és a melegen tartását is. A gázkazán részéről a melegvíz előállításához szükségeltetik természetesen egy erre a célra szolgáló vízkör, és persze egy tartály is, amiben a meleg vizet tárolni és melegíteni lehet a felhasználás pillanatáig.

Gázkazán próbája

Mint említettük korábban is, egy gázkazán optimális működésének ideális esetben a része az első beépítését megelőző próbaüzeme, illetve ha az év során nem folyamatos üzemmel működne, akkor a fűtési szezon elején, vagy akár még azt megelőzően életmentő lehet annak próbaüzeme. A gázkazán ilyen próbaüzeme során sok mindenre fény derülhet. Tudvalevő, hogy a gázkazán megfelelő működése során a kívánt helyiségeket megfelelő és megkívánt hőmérsékletűre képes felfűteni – mindezt persze belátható időn belül. A gázkazán elégtelen működésére, esetleg a gázkazán hibájára utalhat, ha az érintett radiátor, vagy adott esetben radiátor csoport nem melegszik fel megfelelően, tehát elégtelenül látja el fűtési feladatát. Hogy a radiátor megfelelően működik-e, az könnyen megállapítható, szinte eszközök és fűtésszereléshez használatos szerszámok nélkül is, A radiátor testének, vagy a radiátor felületének hőmérséklete könnyen megállapítható, ha kezünket a radiátor felületére tesszük. Persze a radiátor test is egy bejövő csővezetéken kapja a forróvizet és általa a majd leadandó hő mennyiségét is, így érdemes lehet a radiátor előtt – belépő – és a radiátor után lévő – kilépő – csővezetékeket is megtapintani, mindezt kellő óvatossággal. Mert ha a radiátor már kellően bemelegedett, akkor enyhén meg is égetheti a kezünket, ezért érdemes a radiátor megérinteni kívánt, hőmérséklet szempontjából vizsgálandó felületéhez kezünkkel lassan és óvatosan közelíteni. Mert mi van, ha már igencsak forró a radiátor teteje?

Működik a kazán

Ha megvolt tehát a gázkazán fűtésszezont megelőző próbaüzeme is, és a gázkazán egyébként is megfelelő sebességgel csinál nekünk jó sok meleg vizet, akkor nincs miért aggódni a gázkazán működését illetően. Egy gázkazán, ha nem akar működni, vagy éppen makacskodik, annak többnyire valamilyen látható, hallható, vagy érezhető (szag) jele is van. Hogyha pedig a vegyes tüzelésű kazán felől érdeklődünk, akkor itt érdemes körbe nézni: http://www.ventil-team.hu/kazan

Proudly powered by WordPress
Theme: Esquire by Matthew Buchanan.