Mesterképzés

Népszerű Mesterképzések

A Mesterdiploma egy olyan világszerte megszerezhető egyetemi diploma, melyet egy adott tudományterületen végzett posztgraduális tanulmányok után kap kézhez a hallgató. A Mesterképzések jellemzően egy-két évesek, és felkészítik a diplomásokat az általuk választott területen való érvényesülésre. A Mesterdiploma megszerzése számos szakmai, személyes és tudományos előnnyel jár az Alapképzésen végzett hallgatóknak.

A legkülönfélébb tudományterületeken végezhetünk Mesterképzést, többek között ilyen területek a Művészetek, az Üzlet, a Műszaki Tudományok és a Technológia, a Jog, a Bölcsészet, a Társadalomtudomány, a Biológia és a Természettudományok. Az egyes tudományterületek számos specializációt kínálnak.

Az Mesterképzések sokszínűsége első ránézésre zavarbaejtő lehet, de ne hagyd magad! Kezd meg a keresést az alábbi, legnépszerűbb Mesterképzésekkel.

 

A Mesterdiploma

 Tovább szeretnéd csiszolni a karrieredet, vagy csak többet szeretnél megtudni a szakmádról – a mesterképzés ragyogó befektetés. Minden szakon találunk mesterképzést, több ezer programmal a világ minden táján. Biztosan megtalálod a te tanulmányi céljaidnak, pénztárcádnak és időbeosztásodnak megfelelő képzést.

Mesterképzési Típusok

Bár léteznek speciális képzések, mint a Master of Engineering (MEng), vagy a Master of Research (MRes), a legtöbb mesterképzés Master of Arts, vagy Master of Science fokozatot ad. A Master of Arts (MA)

A Mesterképzés előnyei

A mesterképzés egyik legnyilvánvalóbb előnye az álláslehetőségek megsokszorozódása. Néhány állás vagy megköveteli a mesterdiplomát, vagy csak elvétve tölthetik be alapdiplomás jelöltek. Ilyen állások: statikus, orvosi asszisztens, iskolai tanácsadó.

A mesterképzéssel járó egyéb előnyök:

  1. Magasabb bérezés bizonyos szakmákban. A Forbes szerint a mesterdiplomával, vagy MBA-val rendelkező  villamosmérnökök $100,000-os havi bevételre számíthatnak a karrierjük derekán.
  2. A magasabb szintű készségek és tudás értékesebb munkavállalóvá tesznek és utat jelenthetnek a nagyobb felelősséggel járó állások felé.
  3. Szélesebb perspektívában tekintessz a saját szakmádra, ami lehetővé teszi a más szervezetekkel való egyszerűbb kommunikációt.
  4. Szakemberekből álló kapcsolati háló – csoporttársak, tanárok és alumni egyesületek.
  5. A szakmai elhivatottság mutatója.
  6. Egy számodra fontos területben való tudományos elmélyülés.

 

A Mesterképzés Kiválasztása

Mesterképzések ezrei közül választhatsz világszerte. A mesterképzések jellemzően 1-2 év nappali tagozatos, alapdiplomát követő egyetemi tanulmány elvégzésével szerezhető meg. A részidős diákoknál a tanulmányok befejezésének időtartama meghaladhatja a 2 évet.

Mielőtt eldöntenéd, hogy milyen mesterképzést választasz el kell határoznod, hogy milyen szakon kívánsz tanulni és mely ehhez kapcsolódó tudományterületek jönnek még szóba. Az első választásod nyilvánvalónak tűnhet, de az általad preferált képzés nem biztos, hogy elérhető az igényeidnek megfelelő programokban. Ha például az üzlet vonz, akkor érdemes elgondolkodnod pénzügyi, közgazdasági, és emberi erőforrások programokon is a menedzsment mellett.

Ha már sikerült leszűkíteni a kívánt szak, vagy szakok körét, a következő kérdés, hogy nappali, vagy részidős tagozaton kívánod-e folytatni tanulmányaidat. A Nappali tagozatos tanulmányok lehetővé teszik, hogy a munkádra koncentrálj, ez nyújtja a legtöbb lehetőséget, ám elképzelhető, hogy emiatt költöznöd kell, és nagyon valószínű, hogy kénytelen leszel feladni a teljes állásodat. A Részidős tanulmányok rugalmasabbak, ennek ellenére vannak olyan programok, amelyek mellett nem tarthatod meg a teljes állásodat. Például ha az általad választott programban kizárólag napközben vannak az órák, akkor olyan munkahelyet kell keresned, amely lehetővé teszi, hogy napközben órákra járj. Gondosan mérlegeld a nappali tagozatos és a részidős tanulmányok előnyeit és hátrányait mielőtt döntést hoznál, ne feledd a kieső bevételt sem, ha nappali tagozatos képzést választasz.

Napjainkban számos mesterképzés kínál alternatív megoldásokat. Egyre népszerűbbek az online and távoktatási programok, amelyek általában ugyanannyi ideig tartanak, mint egy hagyományos mesterképzés. Mindazonáltal nem mindenkinek ideális az online program. Jellemzően több önfegyelmet kíván és híján van a kapcsolatépítési és a személyes kapcsolatokból származó előnyöknek, amelyek a hagyományos programok sajátjai.

Mennyi ideig tart és mennyibe kerül egy mesterképzés?

Míg egyes mesterképzések mindössze két félév alatt elvégezhetőek, a legjellemzőbb időtartam a két év, de akadnak hat éves programok is. Minden a tanulmányi területedtől függ, illetve attól, hogy hány kurzust tudsz elvégezni egy félév alatt.

A mesterképzés költségei országonként jelentős eltéréseket mutatnak. Néhány országban, például Norvégiában, vagy Finnországban általában ingyenes az egyetemi oktatás – beleértve a mesterképzéseket is. Az Egyesült Államokban a mesterképzések zöme $20,000 – $30,000 között mozog, de az elismertebb intézmények képzéseinek költségei könnyedén elérik ezen összegek kétszeresét. Ha már teljes állásban dolgozol, a munkaadód hajlandó lehet viselni a képzésed költségeit, amennyiben az kapcsolódik a munkádhoz. A saját megtakarításokon kívül ne feledkezz meg a hitelekről, támogatásokról és ösztöndíjakról sem. Léteznek kifejezetten posztgraduális tanulmányokra elkülönített támogatások.

Karrierlehetőségek a Mesterdiplomával

A US Bureau of Labor Statistics arról számol be, hogy a leggyorsabb fejlődés a munkaerőpiacon a mesterképzést megkívánó állások terén várható 2020-ig, pl. az egészségügyben és a szociális ágazatban. A családterapeuta és a mentálhigiénés tanácsadás munkakörök például mesterdiplomához kötöttek.

Ha olyan szakmát választasz, amelynek nem feltétele a mesterképzés, akkor is szembesülhetsz korlátozott lehetőségekkel, amennyiben nem rendelkezel eggyel. Sok foglalkozáskörben, így a számítástechnika és a mérnöki munka területén is előnyösebb, ha a felügyelők, menedzserek és műszaki szakértők rendelkeznek mesterdiplomával. Egyéb, a mesterdiplomát preferáló foglalkozásterületek: ápolás, oktatás, közdazdaság, zene és művészet.

A mesterképzés elvégzése nagyszerű tapasztalat. Gyarapítod a tudásodat, növeled a szakmádhoz való hozzájárulás képességét, barátokra és szakmai partnerekre teszel szert, és megnöveled karrielehetőségeidet. Érdekeljen bármi, biztosan találsz a világszerte több ezer mesterképzés közül egyet, amely megfelel a te igényeidnek.

 

Proudly powered by WordPress
Theme: Esquire by Matthew Buchanan.